Mixing en mastering: de perfecte combinatie voor een professionele sound!

Mixing en mastering

 

Iedereen die ooit zijn eigen muziek of die van een vriend heeft beluisterd, heeft zich waarschijnlijk afgevraagd hoe de audio klinkt bij het perfectioneren van een opname of het samenstellen van enkele meesterwerken. Het is niet iets dat voor de meesten van ons vanzelfsprekend is, want mixing en mastering vereist planning, onderzoek, technieken en oefening. Maar als je eenmaal leert hoe het moet, wordt het een tweede natuur – en een van de beste manieren om dat te bereiken is door een goede hoofdtelefoon in handen te krijgen! Als het gaat om het maken van geweldige muziek, is niet alles voldoende: Je hebt een eersteklas studio nodig met de juiste instrumenten om een nauwkeurig geluid te bereiken. Als je je mixen wilt optimaliseren en je tracks wilt masteren voor professioneel gebruik, zul je verbaasd zijn hoe betaalbaar al deze dingen zijn. Hier zijn enkele van onze toptips om het elke keer weer goed te doen:

Wat is mixen en wat is masteren?

Om de verschillen tussen masteren en mixen te begrijpen, moeten we eerst begrijpen wat beide processen inhouden. Veel van het werk dat bij het produceren van een nummer komt kijken gebeurt buiten de studio, dus het is belangrijk om het verschil tussen de twee te begrijpen zodat je kunt beslissen of je het ene meer nodig hebt dan het andere.

Mixen – of beter gezegd, opnemen en masteren – is wanneer je al je tracks samenvoegt tot een nummer. Dit is het proces waarbij je de geluidskwaliteit optimaliseert en ervoor zorgt dat elk geluid in je nummer hoorbaar en op zijn best is.

Mastering is waar je al die verbeteringen aan je audiotracks nog beter laat klinken. Wanneer je je nummers mastert, ben je meer dan alleen de audio aan het mixen. Je voegt effecten toe, past het volume aan en werkt met alle audio-informatie als geheel.

Waarom moet je je tracks masteren?

Een vraag die je jezelf misschien stelt is waarom je je tracks zou masteren als ze geweldig klinken zoals ze zijn? Waarom zou je ze zelfs optimaliseren en verbeteren? Het antwoord is dat je je tracks wilt verkopen en geld wilt verdienen.

Er zijn genoeg artiesten, songwriters en producers die niet weten dat mastering een cruciaal onderdeel is van het produceren van een nummer. Ze zien het niet als een essentiële stap, en denken in plaats daarvan dat mensen die hun tracks kopen ze gewoon willen beluisteren zoals ze zijn. Als dat het geval is, dan is het niet nodig om ze te verbeteren, omdat ze voor het ongeoefende oor nog steeds geweldig klinken.

Daarom zul je je als onafhankelijke artiest of producer waarschijnlijk ooit realiseren dat je je tracks moet masteren als je geld wilt verdienen met je muziek. Er zijn talloze commerciële platforms, en als je je tracks niet mastert, zul je geen licentie kunnen krijgen om je muziek daarop af te spelen.

Zodra je je tracks hebt gemastered, kun je beginnen met het verkopen en licenseren van je muziek aan verschillende diensten en platforms. Zo kun je geld verdienen aan je muziek en het aan iedereen laten horen waar en wanneer ze maar willen. Je kunt ook gratis of tegen betaling een dienst als SoundCloud of YouTube gebruiken om je tracks te gelde te maken.

Hoe mix je een liedje?

Vooral als je een beginner bent of betere resultaten wilt behalen met je apparatuur, is het handig om te begrijpen hoe een mix werkt – en nog belangrijker, hoe je je nummers kunt mixen. Zelfs als je een doorgewinterde producer bent, vind je hier misschien een paar dingen die nieuw voor je zijn!

  • Begin met de drums: De meeste mensen beseffen dit niet, maar de drums zijn vaak het eerste wat mensen die naar je nummer gaan luisteren horen. Als ze niet goed klinken, dan zit er een probleem in je nummer. Het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk klinken. Begin met het juiste kickgeluid – denk eraan dat het luid en duidelijk moet zijn, maar niet te zwaar. Het is ook de moeite waard om ervoor te zorgen dat hij niet te gedempt is, want dat is een veel voorkomend probleem.

  • Let vervolgens op de zang: Het is vaak de moeite waard om eerst naar de zang te kijken, want veel beginners maken de fout om die te ver naar achteren in de mix te plaatsen. Maar als de zang laag, gedempt en moeilijk te horen is, wat gebeurt er dan met al het andere in je mix? Zorg ervoor dat de zang helder en luid is, maar niet te zwaar.

  • Blijf de rest van de track balanceren: Als je eenmaal tevreden bent met de zang, is het de moeite waard om zorg te dragen voor de andere instrumenten en geluiden in het nummer. Plaats niet alles op één lijn en hoop dat het goed zal klinken – je moet alles uitbalanceren zodat ze niet te overheersend of te laag zijn.